Nysa dnia 7 lipca 2019 r.

Pan
Jarosław Kaczyński
Prezes „Prawa i Sprawiedliwości”

Panie Prezesie!
Proszę by przywrócił Pan Polakom prawo kandydowania do Sejmu (bierne prawo wyborcze). By przywrócił Pan w Polsce demokrację!

Szanowny Panie Prezesie!
W maju otrzymałem z Państwowej Komisji Wyborczej odpowiedź na moje zapytanie: w jaki sposób obywatel polski może ubiegać się o mandat posła indywidualnie, bez przynależności do jakiejkolwiek partii czy kolektywu. Odpowiedź jest jednoznaczna – Państwowa Komisja Wyborcza po przytoczeniu stosownych przepisów Kodeksu Wyborczego stwierdza iż – cytuję:
„Kodeks wyborczy nie przewiduje możliwości indywidualnego ubiegania się o mandat posła”.
Pismo, które przesyłam w załączeniu podpisał wiceprzewodniczący PKW
p. Wiesław Kozielewicz.

Szanowny Panie Prezesie!
Do tej pory mogliśmy żyć w przeświadczeniu, że mamy w Polsce demokrację, gdzie obywatele mogą korzystać z pełni swych praw wyborczych gwarantowanych przez Konstytucję (m.in. art. 32, art. 60 czy art. 96). Jednak postanowienie wydane w dniu 31 maja 2019 r. przez PKW w odpowiedzi na moje pytanie nie pozostawia złudzeń.
Nie ma demokracji tam, gdzie obywatel nie może indywidualnie ubiegać się o miejsce w Sejmie i mandat posła.
Pomijam już socjologiczne skutki takiego rozwiązania, jednak wprost zabranie obywatelowi biernego prawa wyborczego i przekazanie go do dyspozycji partiom czy innym kolektywom jest drastycznym naruszeniem Konstytucji, która nigdzie nie przewiduje takiego ograniczenia.
Skierowałem w tej sprawie wniosek do Trybunału Konstytucyjnego żeby wyczerpać drogę prawną, jednak sprawa jest jasna i oczywista. Kodeks wyborczy odbierający obywatelowi prawo indywidualnego ubiegania się o mandat posła jest ewidentnie sprzeczny z Konstytucją.
Nie mogą zatem być ważne wybory do Sejmu, w których obywatel nie może zgłosić swojej kandydatury. W istocie bowiem niemożność indywidualnego ubiegania się o mandat posła i uzależnienie realizacji biernego prawa wyborczego od wstępnej decyzji jakiegoś gremium jest zaprzeczeniem tegoż prawa.
Zwracam się zatem do Pana Prezesa, jako do lidera partii posiadającej bezwzględną większość w Sejmie, o pilną – jeszcze przed najbliższymi wyborami – nowelizację ustawy Kodeks Wyborczy, tak by obywatelom polskim przywrócić bierne prawo wyborcze i możliwość ubiegania się o mandat poselski.
Mam nadzieję, że Pan Prezes jako polityk odwołujący się do wartości patriotycznych, realizujący ambitny plan zmian w wielu aspektach naszego życia publicznego nie pozostanie obojętny na tak drastyczne naruszenie praw obywatelskich jakim jest odebranie Polakom możliwości ubiegania się o status posła i korzystanie z ich konstytucyjnego biernego prawa wyborczego.
Zwracam także uwagę na fakt, iż wobec wydania przez Państwową Komisję Wyborczą postanowienia z dnia 31 maja 2019 r., jasno określającego, iż obywatel nie może swobodnie skorzystać z biernego prawa wyborczego, pozostawienie obecnego stanu i przeprowadzenie wyborów do Sejmu wg przepisów naruszających prawa obywatelskie skutkować będzie zakwestionowaniem ich ważności. Nie mogą być wszakże ważne wybory przeprowadzone w sposób sprzeczny z Konstytucją.
Mam nadzieję, że Pan Prezes podejmie niezwłocznie działania, by przywrócić Polakom bierne prawo wyborcze i usunąć tym samym istotną wadę polskiej demokracji.#
Z wyrazami należnego szacunku

Janusz Sanocki
Poseł niezrzeszony